Selecteer een pagina

Moederdag is een rete-commercieel marketing trucje geworden, gekaapt door ijverige middenstanders en de Grote Ketens. Alleen al van de reclamefolders en tv-spotjes krijg ik rode vlekken en jeukbulten. Ik kan geen bosje bloemen-commercial meer zien! Fuck Moederdag. Ik wil mijn Moederdag terug.

Moederdag

Het is super jammer dat deze Belangrijke Onmisbare Dag voor Moeders is gekaapt. Moederdag is een broodnodige, onmisbare dag voor een groot deel van onze natie. Het belangrijke deel zeg maar. Dát deel dat ervoor zorgt dat het ándere deel zonder al te grote problemen de dag überhaupt een beetje door komt. Moederdag is een feestje waarop een hele populatie hoedende, zwoegende, rennende, (mantel)zorgende, poetsende, werkende, regelende en opvoedende vrouwen in het zonnetje gezet dienen te worden.

Ontbijt op bed

Een dag die begint met ontbijt op bed, bij voorkeur door de kinderschare klaar gemaakt waardoor je om 08.00 ’s ochtends al met een boterham met chocopasta, afgetopt met gekleurde hagelslag en vergezeld met een heerlijke smoothie van banaan, spinazie en yogidrink, wakker wordt gemaakt. De zelf geknutselde cadeautjes, van onschatbare waarde, zijn in de loop der tijd helaas verdwenen. Maar je kunt van je pubers nu eenmaal niet verwachten dat ze nog een eierdopje voor je kleien.  De schatten bestellen online een lief cadeau, geef ze eens ongelijk. Heb je de pech dat je alleen zonen hebt gebaard dan schieten cadeautjes er meestal bij in – ik weet dit uit betrouwbare, anonieme bronnen – dit gebeurt niet alleen op Moederdag trouwens maar ook op je verjaardag. Met dochters heb je meer geluk en kun je rekenen op een mooi geschenk. Maar ho even daar gáát het natuurlijk niet om.

comingofagenl moederdag

Macaroni ketting

De versjes, gedichtjes, de zelfgeschreven kaartjes! Dát zijn de kersen op de slagroomtaart! Daar doen we het voor. Wie heeft niet haar nachtkastje, sokkenlade of andere plek vol liggen met de meest schattige versjes en rijmpjes van lang lang geleden? Toen je kinderen nog een beetje nerveus het bijna uit het hoofd geleerde versje voordroegen. Met slaapogen en in hun pyjamaatje? Hun verwachtingsvolle ogen bij het openmaken van het presentje? Vaak wilden ze het zelf voor je openmaken, zo mooi vonden ze het! Wie bewaart niet de geknutselde fotolijstjes, de ketting van macaroni of het schilderijtje gemaakt van aardappelstempels?  Daarom moet Moederdag, door suikerzoete marketing de té commerciële hoek in gekieperd, niet in het verdomhoekje verdwijnen! Ik wil mijn Moederdag terug.

Moeder

“Aan die commerciële onzin doe ik niet meer mee”, je hoort het steeds vaker zeggen. De echtgenoten maken handig gebruik van de “jij bent niet mijn moeder dus dan hoef ik ook geen cadeautje te geven” oneliner. Ze vergeten vervolgens hun eigenste moeder te verwennen met een bezoekje en/of geschenk. (Helpen wij ze vervolgens weer aan denken. Heus, zonder moeders stort de boel in elkaar). Na het Moederdag-ochtendritueel bezoek je vervolgens je eigen moedertje (als je het geluk heb dat je haar nog in je leven hebt)  en zo is de cirkel weer rond. Moederdag is zo gek nog niet.

D-Day

Maar het feestje wordt dus steeds een beetje meer verpest. Door marketingbazen en reclamebureaus.  Nu krijg ik vlekken en jeuk van Moederdag. Dit wil ik echter absoluut niet laten gebeuren dit jaar. Zo kijk ik al een paar weken geen tv meer om mezelf te ontzien. Ik sla geen reclamefolder open (dit kost me heel weinig moeite) zodat ik de Moederdag-aanbiedingen kan ontwijken. Ik heb in de gezins-app aan iedereen duidelijk gemaakt dat 9 mei D-Day is. Omdat manlief natuurlijk gelijk heeft – ik ben zijn moeder niet – heb ik alvast een cadeautje voor mezelf gekocht om te vieren dat ik moeder ben. Ik zorg dat ik 9 mei zonder stinkadem wakker word zodat mijn vier goudstukken geen reden hebben niet gezellig bij me in bed te kruipen. No pressure! Alle seinen staan op groen. Het gaat een mooie dag worden. Proficiat met Moederdag!

Meer lezen? Klik hier:  blogs .