Selecteer een pagina

“Ik wist dat ik het zingen moest loslaten”

Het ouder worden geeft mooie cadeaus. Je wordt milder, kijkt verder dan je neus lang is en bent niet zo snel meer van je stuk te brengen. Je stapt niet meer in zeven sloten tegelijkertijd.

Is te hopen.

Toch vraag ik mij ook geregeld af of dat ouder worden een beetje gezellig te houden is. Met slapper lijf, vergeetachtig hoofd en vastgeroeste gewoontes. Hoe houd je de pit erin en wat kun je nog allemaal ontdekken?

In deze serie interviews praat ik met vrouwen die mij inspireren én die mij iets leren. Over het leven, ouder worden en alles wat daarmee samenhangt. Ze zijn heel verschillend en hebben ook weer veel gemeen. Ze zijn bijvoorbeeld onweerstaanbaar prachtig en delen graag. Ik praat met voormalig zangeres en maker van het culinaire doorgeefboek ‘De smaak van het leven’, Kelly ter Horst. Het gehele interview kun je lezen in mijn boek in wording. Hierin lees je, naast verhalen van een vrouw van middelbare leeftijd (alleen die term al!) met pubers in huis, ook interviews met inspirerende ‘aging’ vrouwen. En daar is Kelly er één van.

Kelly zit aan haar keukentafel in haar sfeervolle woning in Soest waar ze met haar partner Edwin en drie bonusdochters woont. Tot ongeveer vijf jaar geleden zong zij zes dagen per week, soms nog meer. Van studiowerk, een theatertour van Kinderen voor Kinderen tot het presenteren van een lifestyle programma voor TV-Limburg. Als backingvocal bij onder andere Jan Smit, Nick & Simon of bij De beste Zangers was zij een veel gevraagde zangeres. Totdat haar stem het liet afweten en het niet meer ging. Artsen konden geen medische oorzaak vinden en de hoop haar stem door een sabbatical rust te gunnen en terug te vinden werd niet bewaarheid. Kelly en ik zitten samen aan de koffie in de open woonkeuken. De twee honden, Beer en OJ, liggen gezellig onder de tafel.

Kelly: “Muziek was alles. Vanaf mijn vroege jeugd stond muziek centraal. Blokfluitles, dwarsfluitles, pianoles, zangles. Dat ik naar het conservatorium zou gaan stond vast. Ik heb vanaf mijn 23e mijn brood verdiend met zingen en heb met alle grote Nederlandse artiesten samengewerkt.  Als achtergrondzangeres werk je in teamverband en ondersteun je de artiest. Geweldig werk, ik werd daar heel gelukkig van. En toen hield mijn stem ermee op. Als ik zong kreeg ik een soort van strop om mijn nek. Het ging niet meer”.

Wat betekende het voor jou om niet meer te kunnen zingen?

Kelly: “Ik ben er heel lang van uit gegaan dat het een tijdelijk iets zou zijn. Het zat tussen de oren. Met rust zou het goed komen. Mijn collega’s uit de muziekwereld hielden een plekje voor me vrij voor als ik opgeknapt was. Toen dat maar niet gebeurde…” Kelly staart even naar buiten, de tuin in, ze kiest daarna zorgvuldig haar woorden. “Toen dat niet gebeurde was ik mezelf kwijt. Ik was zo verdrietig, vroeg me af wie ik eigenlijk was zonder die stem. Ik heb het daar heel lang moeilijk mee gehad. Ik kon er ook niet over praten, vond het te pijnlijk”.

Hoe ben je uit deze nare periode gekomen?

Kelly: “Rond die tijd werd ik gevraagd voor het tv-programma ‘Het Mooiste Meisje van de Klas’, gepresenteerd door Jaap Jongbloed. Daar had ik in eerste instantie niet zoveel zin in, ik vond het veel te persoonlijk”, lacht Kelly terwijl ze nog een cappuccino maakt. “Toch zet zo’n vraag je aan het denken, Edwin motiveerde me om wel mijn medewerking te verlenen. Zo kon ik misschien een periode afsluiten. Daarom stemde ik uiteindelijk toch toe. Voor de opnames vlogen we naar Miami, waar ik heb gestudeerd. Tijdens die reis heb ik veel mooie gesprekken gevoerd met het team en met Jaap. Daar, op een ochtend tijdens een wandeling over Ocean Drive, wist ik dat ik het zingen moest loslaten. Als ik niet zou loslaten zou er niets anders op mijn pad komen. Ik voelde een enorme daadkracht. Ik moest iets gaan doen waar ik passie bij voelde!”

Naar die passie hoeft Kelly niet lang te zoeken. Koken! Als sinds haar jeugd speelt gezonde en lekkere voeding een heel belangrijke rol in haar leven. Kelly: “Ongezonde E-nummers kwamen er bij mij thuis niet in. Dus áls ik dan een nieuw pad in moest slaan dan zou het absoluut iets met koken te maken moeten hebben”. De passie voor voeding én het verbinden van mensen is uiteindelijk uitgemond in een prachtig culinair doorgeefboek ‘De smaak van het leven’, dat onlangs feestelijke is gepresenteerd. Jaap Jongbloed overhandigde haar het eerste exemplaar.

Kelly en ik hebben over véél meer zaken gesproken aan die gezellige keukentafel in Soest. Want hoe is het om als werkende, single vrouw bonusmoeder van drie dochters te worden? Tegen welke zaken loop je aan in een samengesteld gezin? Hoe ga je om met frustraties of onzekerheden? Hierover lees je meer in mijn aanstaande boek. Deze vrouw is, naast maker van een prachtig culinair boek, een inspiratiebron voor ‘aging women’.

http://www.desmaakvanhetleven.nl

Meer inspirerende interviews lezen? Lees dan het verhaal van Miranda Theuws, die haar droom verwezenlijkte, een ware matchmaker is en beste vrienden van over de tachtig heeft.

Miranda Theuws